TİP Genel Lideri Erkan Baş: Üçüncü ittifak için partiler içinde bir taban oluştu

Adanali

Active member
TİP Genel Lideri Erkan Baş: Üçüncü ittifak için partiler içinde bir taban oluştu
AK Parti Ordu Milletvekili Metin GündoğduCumhur İttifakı da genişleyecek. Genişlemesi için de bir çalışma var” açıklaması yaparken, Millet İttifakı’nı oluşturan partiler ile DEVA ve Gelecek Partileri’nin önderleri ‘parlamenter sistem’ toplantısı için bir ortaya gelmeye hazırlanıyor.


Cumhur ittifakı ve Millet İttifakı cephelerinde genişleme çalışmaları devam ederken, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) davetiyle 9 parti 18 Ocak’ta Ankara’da bir ortaya geldi.


‘Üçüncü ittifaka gereksinim var’


Toplantıya katılan TİP Genel Lideri Erkan Baş üçüncü ittifakın kurulmasına ait yürütülen çalışmaları Sputnik’e şöyleki anlattı:

“Halk ve işçiler, halkın ittifakı için çalışmaları başlatmış görünüyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında devam eden personel direnişleri, grevler ve yoksulluk protestoları, yurttaşların taleplerinin Cumhur ve Millet İttifakı tarafınca kapsanamadığını gösteriyor. Halkımız da kendi seçeneğini yaratmak üzere yola koyuldu. Biz de yola çıkarken tam bunu kastediyorduk. Bugün tertip partilerinin ortaya koyduğu programlar, tahlil teklifleri halka asla umut vermiyor. Bu niçinle bu iki ittifak haricinde, işçilerin siyasete yükünü koyması için, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, adalet, laiklik, demokrasi ve barış için bir üçüncü ittifaka muhtaçlık olduğunu söylemiş olduk”

‘Sokakta ve sandıkta nasıl şekilleneceğini değerlendireceğiz’


İttifak görüşmelerine başladıklarını ve bundan daha sonra da devam edeceklerini belirten Baş “Ne keyifli ki; bizim üzere düşünen ve emsal prensiplerde buluşabileceğimiz dost siyasi parti ve çevreler de misal arayışlar ortasında. bir epeyce partinin öbür partilerle birebir görüşmelerinin ve yaptıkları açıklamaların akabinde geçen ay HDP’nin davetiyle ortak bir toplantı düzenlendi. bu biçimdece yeni bir kademeye geçilmiş oldu. Seçim öncesi periyot, seçimler ve seçim daha sonrasında Saray rejimine direnenlerin, işçilerin, bayanların, gençlerin, tabiatın yağmasına, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, iktidarın baskıcı ve savaş yanlısı siyasetlerine “hayır” diyenlerin bir arada tutum alacağı bir üçüncü ittifak için partiler içinde da bir tabanın oluştuğunu düşünüyoruz. Bundan daha sonra, bu ittifakın sokakta ve sandıkta nasıl şekilleneceğine ait değerlendirmeler kademesine geçeceğiz” sözlerini kullandı.


‘İttifakı genişleteceğiz’


Üçüncü ittifak görüşmeleri için 9 partinin bir ortaya geldiğini belirten Baş “Halkın çıkarlarını temsil edenler ve şahsen halk temsilcilerini bir ortaya getirmeyi hedefliyoruz. Hakları için yürüyen işçilerin, ekoloji ve kent yağmasına direnenlerin, laiklik isteyenlerin, barış isteyenlerin, Türkiye’nin en büyük toplumsal muhalefet gücü olan bayanların, özgürlük isteyen gençlerin, saray rejiminin daima gaye aldığı Kürtlerin, eşit yurttaşlık isteyen Alevilerin, ayrımcılığa maruz kalan LGBTİ+’ların ittifakını savunuyoruz. Bu emellerle çaba eden siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine, dayanışma ağlarına, sendikalara ittifakın kapıları açık olmalı. Evet birinci toplantıyı 9 parti ve yapı bir arada yaptık lakin bu daha geniş bir yere taşınmayacak manasına gelmiyor. aslına bakarsanız toplantı kararlarından biri de ittifak çalışmalarının genişlemesi yönünde” dedi.


‘Sistemle ilgili ittifak olarak çabucak hemen somut bir doküman oluşturmadık’


Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni, Millet İttifakı’nın ise Parlamenter Sistem önerdiğini belirten TİP’li Baş “Türkiye’de bugün AKP ve MHP tarafınca öncülük yapılan bir Saray Rejimi karar sürüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ismi verilen bu ucube ve çarpık yapı da, rejimin yürütme organını temsil ediyor. Tüm yetkilerin, hiç bir yasal sorumluluğu olmayan tek bir bireye devredildiği, meclisin neredeyse büsbütün işlevsizleştirildiği bir yapı kelam konusu. Üçüncü İttifak’ı kurma iradesini sergileyenler olarak bu yapıyı ortadan kaldırmak istediğimiz biliniyor. O denli de olacak. Öte yandan, bunun yerine nasıl bir sistem önerdiğimiz konusunda ise ittifak olarak çabucak hemen somut bir evrak oluşturmuş değiliz. Türkiye Personel Partisi olarak yaptığımız açıklamaya işaret edebilirim. “Kurtuluş ve Kuruluş için… Bir Yol Var!” başlıklı tavır dokümanımızda, bir yeni kuruluş gereksiniminden kelam etmiş ve düşlerimizin parlamenter sistemi kapsadığını lakin ufkunun epey daha geniş olduğunu söylemiştik. Yeni bir yurttaşlık şuurunu örgütlemeliyiz. Yurttaşların üç -beş parti liderinin istediği bireyleri değil, kendi temsilcilerini seçip gönderebildikleri bir meclis yaratmalıyız. İşverenlerden ve onların temsilcilerinden, büyük çoğunluğu varlıklı ve yaşlı erkeklerden oluşan bir yasama organına müsaade vermemeliyiz. Meclis, halkın temsilcileri tarafınca denetlenmeli. Kendi çıkarlarını halkın çıkarının üstünde tutanları geri çağırabilmeliyiz. Yurttaşlar yaşadıkları mahallede, çalıştıkları iş yerinde, okudukları okulda örgütlenme ve karar alabilme haklarına sahip olmalı” değerlendirmesini yaptı.
 
Üst