Šlégr, Verva’yı kullanma konusunda heyecanlı: Gücü, alçakgönüllülüğü ve doğru lideri var

Bakec

Member
“Çok batıl inançlarım var, madalya hakkında konuşmak için henüz çok erken. Elbette onlara en iyisini diliyorum!” dedi Litvínov’la birlikte bir oyuncu olarak tarihi unvanı kutlayan Olimpiyat şampiyonu Jiří Šlégr. Şampiyonluk yürüyüşü sırasında Verva, normal sezonun ve play-off’ların başında dokuz galibiyet serisi elde etti.

Mevcut rekordan ne kadar etkilendiniz?
Maalesef maçı bizzat izleyemedim, hastaydım ama yayınları izliyorum. Çekici hokey oynuyorlar, bu da taraftarlar için iyi bir şey. Eğitimlidirler, maçları durdurup çevirebilirler. Böyle bir çizgi oluşturmak saygıdeğerdir.

Verva’nın gücü nedir?
Başarılı olan her takımın öncelikle antrenman yapması gerekir. Bunun temelidir. O zaman bacaklar çok daha hafifler, düşünmek ve her şey için birdenbire çok daha fazla zaman olur. Ve Ondra Kaše şeklinde gerçekleşen bir lider de önemlidir. Ben böyle görüyorum, bazen Alby ile konuşsam da kulübelerinin içini göremiyorum (Asistan Robert Reichel tarafından). Ondra Kaše’nin kendisinin bir, iki sayı atması veya hiç sayı atmaması değil, takımın oynaması ve takımın gol atması ile ilgilendiğini hissedebilirsiniz. Bir liderin sahip olabileceği en değerli şey budur.

Peki Reichel sana ne söylüyor?
Ondra, yolcu otobüsleri ile kabin arasında hayali bir bağlantıdır. Soyunma odasındaki atmosfer de olumlu. İlk yenilgiden sonra bile öyleydi. Grup oturdu.

(Eski) kimyagerlerden oluşan kayıt ekipleri

Litvínov, fazladan on lig maçı kazanarak tarihte arka arkaya dokuz galibiyet alan iki takımı geride bıraktı. O zaman onlar için kim oynadı?

2014/15 – altın

Fransızca, Petrásek, Soukup – Zeman, Kokeš, Baránek, Šlégr, Štindl, Kousalík, Chaloupka, Kubát, Pavelka, Gula, Pavlík, Frolo, Sklenička – Trávníček, Ručinský, Lukeš, Gerhát, Hořava, V. Hübl, Piroš, Martynek, Kubinčák, Jurčík, Majdan, Hanzl, Šrámek, Písařík, Jánský, Petružálek, Smolka, antrenörler Rulík ve Hořava

1977/78 – gümüş

Hrabák, Kapoun – Bubla, Daněk, A. Kadlec, Kůrovec, Macholda, Rykl, Vopat – Hlinka, J. Hübl, Jeřábek, Kodrle, Kokrment, Kýhos, Machulda, Opačitý, Radoch, Tarant, Ulrych, Weissmann, antrenörler Voříšek, J Hlinka, Kuzu

Peki Kaš kardeşler ve Prag’daki Dünya Şampiyonası adaylıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bunun için henüz çok erken ama herkes bunun için savaşabilir, onlar bile. Geçen sezondan önce Voženílek hakkında böyle düşünmezdik ve o dünya şampiyonasında oynadı. Zaman gösterecek.

Litvínov hareketle hayrete düşürüyor, her şeyin anahtarı bu mu?
Fade’de tarihsel olarak olduğundan çok daha agresif oynadıklarını fark ettim. Artık meydanda beklemiyorlar, rakibin peşinden gidiyorlar. Sebebi belli, güçleri var. Ve kendine inanıyor. Kış yazın ne yaptığını sorduğunda muhtemelen burada işe yarar. Henüz kış değil ama yazın birbirleri üzerinde iyi çalışmışlar gibi görünüyor.

Şehirde şampiyonluk sezonundaki coşkuya benzer bir coşku hissediyor musunuz?
Artık pek çalışmıyordum, bu yüzden Litvínov’un atmosferini özümseyemedim. Ama şehirde bir coşku olduğuna inanıyorum. Yıllarca burada hiçbir başarı elde edemedik, birçok sezon sıralamanın en altında oynadık. Biz de play-off’lar için dişimizi tırnağımızla savaşacağımıza ya da en azından ekstra ligi kurtaracağımıza inanıyorduk. Şimdi birdenbire Litvínov yeniden zirveye çıktı, insanların coşkusu mantıklı.

Neden bu kadar uzun sürdü?
Nesil değişimi geldi, neredeyse kadronun tamamı değişti. Ve bazen her şeyin yerine oturması zaman alır.

Kulübün meşhur olduğu şey yine Litvín’in hücum stili mi?
Öyle görünüyor. Onlar Litvínov çocukları değiller ki bu çok yazık ama bu onların Litvínov için savaşmak istemedikleri anlamına gelmiyor. Alby’nin çalışmalarının oyun konuşmasından da görülebilmesine sevindim. Teknik kadroda böyle bir sistemi uygulayacakları konusunda anlaşabildiler.

2015 baharında kırılan rekor serinizi nasıl hatırlıyorsunuz?
Hedefimiz rekor kırmak değil, play-off öncesi yavaş yavaş gelişmek olsun diye kafamızı koyduk. Takımın gücünü, sonunda başarılı olabileceğini hissettik. Tevazu ile konuya girdik; buna sahip olmayanlar, kaliteli bir takıma sahip olsalar ve belki de tüm sezon birinci olsalar bile başaracaklar. Hiçbirimiz arka arkaya kazanılan beşinci, altıncı veya yedinci maçın kazanılıp kazanılmadığına karar vermedik ama çalışmaya devam etmemiz, iyi antrenmanlar yapmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü hem antrenman yapıyorum hem de oynuyorum. Bunun artık sadece bir rastlantı olmadığına ve başarılı olacaklarına inanmak istiyorum.

Litvínov – Kladno, hokey ekstra ligi. Ondřej Kaše (solda) ve David Kaše coşku içinde, Kladno ise üzgün.

Tevazudan bahsediyorsun. Altın takımın antrenörleri Rulík ve Hořava’dan yayılan bu duygu, artık Karel Mlejenko ve takım arkadaşlarından da hissedilebiliyor. Katılıyor musun?
Kesinlikle. Bütün antrenörler alçakgönüllü ve çalışkandır. Kazanmaları ve iyi hokey oynamaları tesadüf değil. Birisinin onlara bunu açıklaması, onları buna hazırlaması gerekiyordu, şimdi koçların onları bu işin içinde tutması gerekiyor.

Dokuz maçlık iki galibiyet serisi madalya getirdi. Başka biri olacak mı?
Tekrar ediyorum, henüz çok erken. Ayrıca birinci olduğumuz ve sonunda play-off’lara bile kalamadığımız sezonlar da yaşadım. Bu yüzden kendimin önüne geçemeyeceğim, altı ay sonra daha akıllı olacağız. Şimdi bunun bir madalya üzerinde olup olmaması gerektiğini ve ne tür bir madalya olması gerektiğini ya da hiç olmaması gerektiğini değerlendireceğiz. Litvínov’un zirvede olmasının tadını çıkaralım.

Şampiyon takım, normal sezonun ardından 105 puanla ikinci sırada yer aldı. Mevcut takım seni yenebilir mi?
Eğer bu formda kalırlarsa bunu matematiksel olarak yapabilmeleri gerekir. Tabii ki en zor şey formu korumaktır. Aslında her zaferi savunmak zorundasınız ve savunma her zaman daha zordur.

Kýhos: Bu hayranlar için bir ödül

Kaš kardeşlerin etrafındaki gruba benzer şekilde, Litvín takımı da 1977/78 hokey sezonunun sonundan itibaren büyük bir seriye başladı. Galibiyet serisi daha sonra dokuz maçta durdu ve “Cheza” Çekoslovak liginde gümüşe yükseldi. O dönemde madalya kazananların temel dayanaklarından biri forvet ve daha sonra teknik direktör Vladimír Kýhos’du.

“O zaman şampiyonluğu kazanamamamız çok yazık, çünkü bunu yapacak bir takımımız vardı ve milli takımda pek çok oyuncu vardı. Geriye dönüp baktığımda o zamanlar ikincilik yeterli değildi.” Kýhos hâlâ boynuna altın asmadığı için pişmanlık duyuyor.

Vladimir Kyhos

Takım arkadaşlarının listesine bakınca bunun nedenini hemen anlıyorsunuz. Jiří Bubla, Arnold Kadlec, Jan Vopat, Jindřich Kokrment ve efsanevi Ivan Hlinka daha sonra siyah-sarı mayoyu giydi ancak sonunda dört puan daha toplayan Kladno’ya boyun eğmek zorunda kaldılar. “Hakkında pek bir şey hatırlamıyorum, çılgın bir zaman. İyi bitirmedik, beklemediğimiz rakiplere karşı birkaç maçı kaybettik. Kladno da bundan faydalandı.”

Kýhos, anılardan çok, kendi partisinin rekorunu kıran ve galibiyet serisini 10 maça çıkaran mevcut Litvínov’un yeniden canlanışıyla yaşıyor. “Bu artık bir tesadüf değil. Kladno ile son maçı alın. Bitime altı dakika kala iki gol farkla kaybedersiniz ve durumu tersine çevirirsiniz. Çocukların özgüvenlerinin nasıl arttığını görebilirsiniz.”

Mevcut Verva’nın zayıf yönlerini rakipler için bulmak zor ve hatta ikinci ligin mevcut teknik direktörü Most bile bunları görmüyor.

“Takım uygun şekilde desteklendi, Kaš kardeşler, Koblas ve Kirk iyi durumda. Abdul hayata döndü, kaleci Tomek de harika. Litvínov’un güç oyunlarında çok fazla gücü var, zayıf düştüğünde gol atmıyor. Bu şekilde bir araya geldiğinde harika oluyor, bakması güzel” diye övüyor 1984 Saraybosna Olimpiyatları’nın gümüş madalya sahibi.

Hayranlar özellikle Kaš kardeşlerin oyunu konusunda heyecanlı, Kýhos da heyecanlı. “Ondra NHL’de maç başına yarım sayı atan bir oyuncu ki bu mükemmel bir şey. Gerçekten iyi bir satın almaydı. Bu aynı zamanda David ve Nicolas Hlava’nın da onlara iyi uyum sağlamasına yardımcı oluyor” dedi damadının koçu.

Litvínov’un adım atmasının bir başka nedeninin de oyuncuların bölgeyle olan bağları olduğu söyleniyor. “Kulüple ilişkileri var, akrabaları ve arkadaşları onlara gidiyor, bu da çok şey kazandırıyor. Litvanyalı taraftarların bunu hak ettiğini düşünüyorum. Son sekiz yılın hiçbir değeri olmamasına rağmen yine de sadakatle takıma destek oldular. Bu onlar için bir nevi ödül.” Ödülün madalya mı, hatta unvan mı olacağını Kýhos bile henüz tahmin etmeye cesaret edemiyor. “Bunun hakkında konuşmak için henüz çok erken ama takımın gücü harika. Sanırım bu yıl Litvínov’da sabırsızlıkla bekleyeceğimiz çok şey var!”