Şentop: CHP’li 3 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kurulun yetkisinde

Adanali

Active member
Şentop: CHP’li 3 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kurulun yetkisinde
TBMM Lideri Mustafa Şentop, 11 Kasım Ulusal Ağaçlandırma Günü ötürüsıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Yerleşkesi’nde yer alan Kabatepe Parkı’na fidan dikti.

Fidan diktikten daha sonra açıklama yapan Şentop, geçen yıl epeyce özel fidanlar diktiklerini bu yıl da 2022 yılı olması niçiniyle 22 fidan diktiklerini belirtti. Şentop, bütün vatandaşları fidan dikmeye davet etti.

Şentop, bir gazetecinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca CHP Mersin Milletvekili Ali Yetenekli Başarır, Ordu Milletvekili Seyit Torun ve İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan hakkında Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ‘duruşma yargıçlarına alenen hakaret’ ve ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ tezlerinden farklı ayrı fezleke düzenlediğini belirterek bu milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ait sorusunu yanıtladı.

Şentop, açıklamasında şu sözleri kullandı:

“Ben de o imgelerini izlemiştim. Çok hüzün verici imgeler. Mahkeme salonlarında vakit zaman tartışmalar olabiliyor fakat duruşma esnasında hakime karşı rencide edici, yüksek sesle ve hakaretamiz sözlerle saldırmak yalnızca milletvekillerimiz için değil bayağı vatandaşlarımız için de uygun değil. Geriye dönük olarak araştırdım, benzeri bir olay yok. Bu, vahim bir olay.

Diğer süreçlerde ise Meclis Başkanlığının özel bir yetkisi yok. Meclis Başkanlığı gelen bütün fezlekeleri yalnızca yasama sorumsuzluğu bakımında inceleyerek ilgili kurula sevk ediyor. Kurulun işidir, nazaranvidir fakat bilhassa kamu nizamının bozulması tarafında güvenlik güçleriyle ilgili hareketlerde; birebir biçimde yargılama nazaranvinin devamı konusunda özel hassasiyetler olduğunu belirtmek isterim. Bu mevzu Karma Kurulun yetkisindedir.”