Kunduz ailesi elektrik santraline zarar verdi, çevreciler santrali çöpe atmak üzere madencilere taşıyor

Bakec

Member
“İki yıl boyunca kunduzlar hem Tušimice enerji santraline hem de bir kunduz ailesinin de yerleştiği Nástup madenine ciddi zarar verdi. Örneğin elektrik santralinin atık su arıtma tesisinin altyapısına zarar verdiler, oraya barajlar inşa ettiler, voltajı kısa devre yaptırıp güvenlik taşmalarına veya servis köprüsünün sular altında kalmasına neden oldular”, diye anlatıyor Çevre Fakültesi’nden Aleš Vorel. Meslektaşlarıyla birlikte kunduzları yakalayan ve daha sonra yer değiştirmelerini gerçekleştiren Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi.


“Bu yüzden bunların ortadan kaldırılmasına karar verildi ve araziye aldırış etmeyecek biri bulunursa transfer gerçekleşebilir.” diyen kunduz ailesinin taşınmasının Devlet Avcılık İdaresi tarafından onaylandığını ve korumacılar.


Sev.en Energy enerji grubunun sözcüsü Eva Maříková’ya göre kunduzlar yeni sığınakta kimseye zarar vermeyecek. “Bu bir ıslah değil, doğanın kendi başının çaresine bakması için bıraktığımız bir yer. Bu, ardıllıkların sözde doğal yenilenmesidir” diye açıkladı.


“Burada hem sulak alanlar hem de göller ve çeşitli göletler oluşturuldu. Ayrıca insan yerleşiminden ve tüm insan faaliyetlerinden yeterince uzakta olduğundan kunduzun burada zarar verebileceği kimse yoktur. Ne su yöneticileri, ne çiftçiler hiçbir eve bile ulaşamıyor. Bence burası kunduzlar için mükemmel bir yer. Ayrıca kunduzun faaliyetleriyle arazide su tutmamıza yardımcı olacağına ve bu sayede burada başka sulak alan biyotoplarının da oluşacağına inanıyoruz. Biz burayı hiç dert etmiyoruz, tam tersine kunduzların da benzer yerlere ait olduğunu düşünüyoruz” diye anlatıyor Eva Maříková.


Tipik bir kunduz ailesinin yaklaşık beş üyesi vardır; geçen yıl yapılan nüfus sayımına göre, Ústí Bölgesi’nde yaklaşık üç yüz kişi yaşıyordu. Yerleştikleri yerlerde ısırdıkları ağaçlara büyük zarar verirler, daha sonra demiryolu veya karayollarına düşerler.


“Kunduzların neden olduğu hasara karşı savunma olarak bir dizi sözde yumuşak önlem var. Sette drenajlar ve ısırmayı ve ardından düşmeyi önleyen ağaç korumaları var” diye hesaplıyor Aleš Vorel. Kunduzların göç etmesini önlemek için elektrikli çitler de bulunmaktadır.


Aleš Vorl’a göre kunduzların yuva yaptığı gevşek gölet barajları büyük bir sorun. “Koruma var ama çok pahalı” diye ekliyor.


Uzmanlara göre kunduz tehlikeli olmamasına ve insanlara veya hayvanlara keyfi olarak saldırmamasına rağmen, insanların kunduzla tanışırken dikkatli olması gerekiyor. “Köşeye sıkıştırılan her hayvan tehlikeli olabilir. Kunduz herhangi bir sıkıntıya girdiğinde, hiçbir durumda ona yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Ciddi yaralanmalara neden olabilecek çok gelişmiş kemiren dişleri var” diye uyarıyor Aleš Vorel.
 
Üst