Kostümü yapın ve ardından karakteri canlandırın. Cosplayer, etrafımızdaki insanların çoğu zaman bizi anlamadığını söylüyor

Bakec

Member
Cosplay’e nasıl başladınız?
Kendisi de cosplay yapan annem sayesinde. Ben de Cosplay’i dokuz yaşlarındayken öğrendim, on altı yaşımdayken kendimi tamamen bu işe adamaya başladım. Bu ortamda büyümek bana ebeveynlerinden böyle bir destek almamış olabilecek diğer cosplayerlara göre bir avantaj sağladı.

Seni Cosplay’e çeken şey ne?
Hayatımda pek çok hobi denedim ama onlardan keyif almayı her zaman bıraktım. Cosplay harika çünkü tüm becerilerimi kullanabiliyorum. Ayakkabı yapabilirim, peruk yapabilirim, gösteri hazırlayabilirim… Hemen hemen her şeyi yapabilirim.

Hangi karakterlerde uzmanlaşıyorsunuz ve onları nasıl seçiyorsunuz?
Temel olarak her şeyi yapıyorum. Disney prensesleri, animeler, oyun cosplay’leri… Şu ana kadar elimde sadece bir canlı karakterin cosplay’i var: Aladdin’den Jasmine. Ayrıca Wonder Woman’ı (kurgusal bir çizgi roman karakteri) düşünüyorum. Enerjik ve güler yüzlü karakterleri tercih ediyorum. Ciddi karakterlere daha çok yakıştığımı düşünüyorum.

Hatta bazı cosplayer’lar eşya gibi giyiniyorlar. Buna benzer bir deneyiminiz var mı, yoksa şu ana kadar sadece canlı karakterlerle mi çalıştınız?
Bir şeyler için giyinmiyorum ama pokemon kostümü yapıyorum. Onlar insan değiller, bu yüzden bir pokemonun insan olarak nasıl görünebileceğine dair kendi tasarımlarımı yapıyorum – buna gijinka deniyor. Şimdi balığa benzeyen bir pokemon olan Goldeen’i cosplay yapmam gerekecek. Aksi takdirde, temelde her şeyi cosplay yapabilirsiniz.

En sevdiğiniz cosplay hangisi?
Bunu değerlendirmek çok zor çünkü kostümleri kendim dikiyorum ve çoğu benim eserim. Bir cosplayer, hepsinin kendi çocukları gibi olduğunu ve hangisini en çok sevdiğini söyleyemediğini söylüyor. Ama çok bağlı olduğum iki karakterim var. İlki Love Live animesinden Nico Yazawa, ilk cosplaylerimden biriydi. Diğeri ise Genshin Impact’ten Xiangling. Bu cosplayle iki yarışma kazandım, benim için çok özel.

Kostümlerinizin prodüksiyonu nasıl yapılıyor? Bu kadar ayrıntılı bir şey yaratmak kesinlikle zaman ve mali açıdan zorlu olmalı.
Kostümün karmaşıklığına bağlıdır. Örneğin oyun kostümleri sadece dikiş dikmekten ibaret değildir; genellikle bir silah veya aksesuar gerektirirler. Bunları kendiniz yaratmalısınız, örneğin ahşapla veya ısı tabancasıyla çalışıyorsunuz. Aynı zamanda peruklara da bağlıdır, sıfırdan yapılabilir veya satın alınabilir. Bunları kendim satın alıyorum ama değiştiriyorum. Şekillendirme ayrıca birkaç saat gerektirir. Kostümlerin tamamını yapma süresine gelince, bu karmaşıklığa bağlıdır. Zorlu olanlar bana yaklaşık iki ay dayanıyor. Benim için bir cosplayin fiyatı ortalama 2.500 kron civarında.

Patricia Černá, Genshin Impact’ten Xiangling rolünde. Bu cosplayle iki yarışma kazandı.

Kostümlerini gördüğümde onları giymenin bile zor olduğunu düşündüm. Peruk ve makyaj da dahil olmak üzere kostümün tamamını giymeniz ne kadar sürer?
Yaklaşık iki saat. Genellikle sadece makyaj için bir saat ayırırım. Ayrıca bazı kostümler karmaşıktır; örneğin birkaç katman veya bağcık vardır. Ama bunu bir saat içinde yapabilirim.

Uluslararası yarışmalarda bile kostümlerinizle parladınız. Cosplay seni nereye götürdü?
Yeni başlayan bir cosplayer olarak yarışmaları denedim ama pek başarılı olamadım. Ancak 2021’de karantinanın sona ermesinin ardından şanslıydım ve Japon popüler kültür festivali Advík’teki cosplay yarışmasını kazandım. Bu yarışma ilericiydi ve kazandığım zafer sayesinde Viyana’daki Aninite festivalinde düzenlenen Uluslararası Cosplay Şampiyonu Kupası’na aday gösterildim. Orada üçüncü oldum.

Bir cosplayerın bir yarışmayı kazanarak iyi para kazanabileceği söyleniyor. Ne kadar olabileceğini bana söyleyebilir misin?
2021’de Advík’te kazandığımda hiç para almadım. Bunun yerine kumaşlar, 3D baskı ve benzeri şeyler için çeşitli kuponlar aldım. Avusturya’da 3. olduğum için 150 euro aldım. Ancak ödüller çoktan değişti; bu yıl Advík’te birincilik için kazanan 15 bin kron aldı.

Yarışmalarda neler değerlendiriliyor? Sonuçta cosplay, karakterin yalnızca görünümünü değil aynı zamanda “oynamasını” da içerir.
Hangi yarışmaya gireceğinize bağlıdır. Örneğin kostümün yapımında kullanılan tekniklerin sayısı, kalitesi, performansı, rol oynama…

Cosplay bir grup meselesi haline gelebilir. Diğer cosplayerlarla birlikte kostüm ve performans hazırlıyor musunuz?
Gruplar güzeldir ancak çeşitli sorunlarla ilişkilendirilebilirler. Bir anlaşma yapmış olabilirsiniz ancak herkesin kostümünü hazırlayıp bitirmeye vakti olmayabilir. Kişi aynı zamanda ilgiyi de kaybedebilir. Bir grupta yalnızca güvenilebileceğini bildiğim arkadaşlarımla çalışırım. Kişisel olarak ben de etkinliklere grup halinde gitmeyi daha çok seviyorum, daha eğlenceli. Daha büyük bir grup genellikle insanları bizimle fotoğraf çekmeye ikna eder. Ama iş üretime gelince benim için stresli oluyor. Ayrıca yarışmalar gruplar için daha zorlu oluyor çünkü sizi bir bütün olarak değerlendiriyorlar.

Cosplay yaptığınız yıllar boyunca kesinlikle çok sayıda kostüm biriktirdiniz. Hepsini saklıyor musun?
Zaten kostümlerimin bir kısmını satışa sundum. Diğerlerini de sakladım çünkü çok az satıyorlar. Daha önce de söylediğim gibi ortalama 2.500 krona yapıyorum. Ama asla bu kadar fiyata satmayacağım. Şimdi örneğin çevrimiçi mağazalarda bulunan bir modele göre yaptığım bir kostümü satıyorum. E-mağazada bin civarında bir fiyata bulunabiliyor. Bende de aynısı var, hatta geliştirilmişi bile ama 650 krona teklif ediyorum ama satmadı.

Kostüm satmanın neden bu kadar zor olduğunu düşünüyorsun?
Bir cosplayin satılabilmesi için çok iyi bilinen ve pek çok kişinin yapmak istediği bir karakter olması gerekiyor. Kıyafetlerde de durum aynı. Alışveriş yaparken bedeninize değil, aynı zamanda beğendiğiniz karaktere de bakarsınız. Şu an sattığım cosplay bilinen bir karakter ama fiyatının çok altında olmasına rağmen henüz satılmadı.

Cosplay’e karşı önyargılarla ya da olumsuz tepkilerle karşılaştınız mı hiç?
Pek çok cosplayer’ın hobiyi anlamayan ve sevmeyen ebeveynleri ile sorunları var. Neyse ki bunu yaşamadım. Ancak birkaç kez yabancıların şaşkın bakışlarıyla karşılaştım. Daha önce arkadaşlarımla benim arabamız yoktu ve etkinliklere kostümlerle gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanıyorduk. İnsanlar gizlice fotoğraflarımızı çekti, hatta bazıları bize küfretti.

Dünyada iş olarak cosplay yapan insanlar var; farklı şirketlerle çalışıyorlar ve ürünlerini tanıtıyorlar, kostüm satıyorlar, festival ve kongrelerde performans sergiliyorlar… Bu yola girip tam zamanlı olarak cosplay yapmayı düşündünüz mü?
Daha önce de düşünmüştüm ama Çek Cumhuriyeti’nde cosplay’den geçimini sağlamak çok zor, hatta neredeyse imkansız. Bu çok pahalı ve zaman alıcı bir konudur. Başka şeyler de beni erteledi; duyduğuma göre karakterleri seçmek zorunda kalıyordum. Ama sevdiğim karakterlerin cosplayini yapıyorum ve bilmediğim bir şeyi yapmak istemem.

Gelecek planların neler? Hayatının geri kalanında cosplay yapmayı mı düşünüyorsun?
Yarışmaya devam etmek isterim. Ekim ayında Akicon’daki yarışmaya katılmayı planlıyorum ve aynı zamanda Brno’daki Animefest’e de hazırlanıyorum. Cosplay yapmaya devam edeceğimi söyleyebilirim. Büyükanne olduğumda yapmak istediğim karakterlerim zaten var.

Cosplay ismi bir Japon tarafından türetilmiştir.

Çeşitli kostümler giymenin dünyada uzun bir geleneği vardır; bunun bir örneği, geçmişi Orta Çağ’a kadar uzanan efsanevi Venedik karnavallarıdır. Ancak bugün bildiğimiz haliyle cosplayin kökleri 20. yüzyıla kadar uzanıyor. 1939’da ABD’de ilk Dünya Bilim Kurgu Kongresi düzenlendi ve burada gazeteci ve yazar Forrest J. Ackerman yeşil başlıklı fütüristik bir kostümle geldi. Onun fikri diğer ziyaretçilere de ilham verdi ve gelecek yılın kongresinde çok daha fazla bilim kurgu hayranı en sevdikleri kahramanların kostümleriyle göründü. “Cosplay” teriminin kökeni 1984’e kadar uzanıyor. Japon manga yaratıcısı Nobuyuki Takahashi daha sonra, diğer ziyaretçilerin geleneksel olarak kılık değiştirerek geldiği bir bilim kurgu festivali için Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etti. Takahashi daha sonra Japon dergisi My Anime’de deneyimi hakkında bir makale yazdı, ancak kostüm fenomenini tanımlayacak bir terim bulması gerekiyordu. İngilizce “costume” ve “play” kelimelerini birleştiren cosplay adını buldu. Yani cosplay, farklı karakterler gibi giyinmeyi ve onları oynamayı içeren bir kostüm oyunudur. Cosplayer olarak adlandırılanlar kendilerini filmlerden, kitaplardan ve bilgisayar oyunlarından karakterler biçiminde şekillendiriyorlar ve tutkularına saatlerce çalışırlar ve büyük miktarlarda para ayırırlar. Ancak mümkün olduğu kadar benzer görünmek tek amaç değildir; cosplayer’lar ayrıca seçilen karakterle empati kurmaya, onun jestlerini öğrenmeye ve davranışlarını taklit etmeye çalışırlar.