Doğu Perinçek: 500 milyar dolara yakın dış borç altında olan bir ülke iflas noktasındadır

Adanali

Active member
Doğu Perinçek: 500 milyar dolara yakın dış borç altında olan bir ülke iflas noktasındadır
Haber Küresel ekranlarında yayınlanan Siyaset Özel programının konuğu Vatan Partisi Genel Lideri Doğu Perinçek oldu. Programda taban fiyatla ilgili değerlendirmelerde bulunan Perinçek “Enflasyon taban fiyatı alıp gdolayıyor o yüzden 6 ayda bir belirleme olabilir” dedi.


Perinçek’in programda yaptığı açıklamalardan birtakım ayrıntılar şu biçimde:

“Asgari ücretliye minimum fiyat soruyorsunuz. Ben de personel emeklisi alıyorum. şahsi hayatıma değil de Türkiye iktisadına bakıyorum. Personel ve işçilerimizin yeterli şartlarda yaşaması lazım. Talep de kıymetli. Taban cüretin piyasayı şenlendiren tesirleri de var. Enflasyon sıradan yükselecek. Benim için kıymetli olan Türkiye üretim iktisadına geçecek mi? Fakat olağan, beklenenden daha fazla artış oldu. Enflasyon minimum fiyatı alıp gdolayıyor o yüzden 6 ayda bir belirleme olabilir. Bir de patronlar tarafınca da pahalandırmak lazım. Bakalım patronlar ne diyorlar? Zira maliyetlere de yansıyacak. Diğer iş yerleri de kapanacak mı?
İktisatta bir altın çağdan bahsedemeyiz. Yargıda; FETÖ’nün PKK, HDP’nin üzerine yüründüğü için yargıda altın çağdan bahsedebiliriz. 70’lerde ve 80’lerde bizleri mahpusa atanları içeri takan bir yargı periyoduna girdik. O yüzden altın çağ dedim.
Tasarruf, yatırım iktisadı. İstihdam odaklı bir iktisattan yanayız. IMF, biz Kayseri’de üretmeyelim diye korkutuyor, evet. Bir defa biz Vatan Partisi olarak 60 yıllık tarihimizde hiç bir vakit Çin ve Mao modelini sevmedik. niye? Zira Türkiye başka bir ülke. Bilimsel sosyalizme Mao büyük katkılar da bulunmuş. Büyük bir teorisyen lakin biz hiç bir vakit kendimize Maocu demedik. Biz bilimsel sosyalistiz. Mao modeli Türkiye için geçerli değil. Çin modeli ister sermaye ister emek ağır yatırımlarla ülkedeki tüm iş gücünü seferber edip kalkınmayı arttırmak ve halka hisse etmek. Çin modelinde bundan bahsedebiliriz. 1949 yılında Çin, dünyanın en fakir ülkesiydi. Bugün az hayli her insanın barınağı, besini olan; eğitim ve sıhhat hizmetlerini parasız alabilen bir ülke haline geldiler. Tasarruf oranını arttırdılar ve emek ağır modellerden de çekinmediler, iş gücünü seferber ettiler. Üretilenleri de adil bir biçimde paylaştırdılar. Geldikleri yer de ortada. Çin ticarette dünyada birinci ortak.
Çin kredi veriyor ancak sıfıra yakın faizle ve ödeme şartları hayli elverişli. Afrika’ya gelişmekte olan ülkelere veriyor. ABD’nin oyunlarıyla sömürü bağlantılarına benzemeyen bir şey. Çin’in kredi vermesiyle ABD’nin vermesi epeyce farklı şeyler. Çin emperyalist olamaz. Dünya iki tane Amerika’yı kaldıramaz. Çin’in emperyalist olması için kendi ortasında bir hakim sınıf olması lazım. Elinde sermeye stoku yok. Üretim fazlası oluşan yerler bunu dünyaya ihraç etti, emperyalizm bu biçimde oluştu. Çin ülkeye dağıtıyor. İdeolojik olarak da uygun değil. Dünya onu da kaldırmaz. Sermaye stoku ortaya çıkınca onları askeri güçle dışarıya yaydılar. Çin dünyanın hiç bir yerine askeri tehdit oluşturmuyor. Daha epeyce savunmaya yönelik. Askeriyle yayılma eğilimi gözükmüyor.
Çin modeli; Erdoğan dedi, ‘uygulayacağız’, diye oradan ortaya çıktı. Biz dedik ki, Türk modeli yapalım. Eski deneyimlerimizden yola çıkarak uygulayacağımız model. Çin bu karma ekonomiyi fazlaca radikal metotlarla götürdü. Jenerasyonlar fazlaca fedakarlıkta bulundu fakat torunlarına müreffeh bir hayata kavuşturdular. Özal’ın dünya iktisadıyla bütünleşiyoruz demesiyle başlayan, üreticiye, küçük sanayiciye, çiftçiye kambur denen model. Pencereleri açacağız dedi, dünyaya açılacağız. İhracata yönelik modele geçildi. Daima dışarıdan alınarak bir rekabet kazanma faaliyeti olduğu için Türkiye’nin dış ticaretinde bir açılma oldu.

‘Erdoğan, Turgut Özal periyodunda başlayan ithalat bağımlı modelin sürdürülemez olduğunu söylemiştir’

İhracat yapmayan bir iktisat olmaz. Lakin ihracat odaklı bir iktisat bizi ithalat patlamasına getirdi. Şayet siz Kayseri’yi, Denizli’yi Bursa’yı yok etmek suretiyle ihracat yaparsanız ülkedeki iktisat çöker. Maliyet enflasyonundan korkmayacağız. Zonguldak’taki kömürü çıkarıp Rusya’dan getirmeyeceğiz. Üretim maliyeti daha yüksek ancak oradaki kömürü çıkaracağız. Aksi takdirde iflas noktasına geliyoruz. İflası sayın Cumhurbaşkanı söz ediyor. Sürdürülemez demek, ne demek? Cumhurbaşkanı ve Bahçeli Özal modelinin sürdürülemez hale geldiğini söylemiş oldu. 500 milyar dolara yakın dış borcu olan bir ülke iflas noktasındadır.
Bahçeli en son bunun için 1980’de başlayan model dedi. Özal’ın Türkiye ile dünya piyasalarını birleştirmesi. Fillerin de Türkiye çarşılarına girip ezmesi. Kömürü dışarıdan alırım demir çelik üretir daha sonra onu dışarıya satarım modeli işlemez hale geldi. 1980’de Özal iktisadı hangi propaganda ile geldi. Diyor ki, “Çiftçi bu ülke sırtında kambur.” Ben dayanak veriyorum, bunun ürettiği ABD’nin pamuğundan daha maliyetli. Ben niye destekleyeyim. ABD pamuğu aldın, onu sattın. İktisat başa aşağı etti ve iktisat iflas etti. Özal iktisadı kapıları açan iktisat, sonuç prestijiyle iflas etmiştir. Arttan gelen iktisat koruyarak, gümrükleriyle teşvik ve dayanaklarıyla içerideki üreticiyi koruyarak yetişebilmiştir.
 
Üst