Çavuşoğlu: Rusya’nın taleplerinin de mutabakatta olduğu üzere karşılanması gerektiğini söylüyoruz

Adanali

Active member
Çavuşoğlu: Rusya’nın taleplerinin de mutabakatta olduğu üzere karşılanması gerektiğini söylüyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmenin akabinde ortak basın toplantısında konuştu.


Toplantının soru-cevap kısmında Rusya ile Ukrayna içinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğuyla imzalanan tahıl mutabakatının 120 günlüğüne uzatılmasına değinen Çavuşoğlu, geçen ay muahedeyi askıya alan Rusya’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın gerçekleştirdiği görüşmeler kararında bir daha muahedeye döndüğünü söylemiş oldu.


Çavuşoğlu, muahedeyi uzatma fikriyle Rus tahıl ve gübresinin ihracatı önündeki pürüzlerin kaldırılmasının bir müddetdir masada olduğunu belirterek bu mamüllerin ihracatı önünde ödeme ve nakliyat konusunda yaptırım pürüzleri bulunduğunu lisana getirdi.


Bu süreçte Rus ve Ukraynalı muhatapların yanı sıra BM, ABD ve Avrupalı muhataplarla temaslar yürütüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, Özellikle Rus amonyağının Odessa’dan ve Estonya, Letonya, Belçika, Hollanda ve Almanya limanlarından ihracatı konusunda ağır temas yürütmemiz gerekiyordu. Telefon görüşmelerimiz ve öbür temaslarımızı sizlerle paylaşıyoruz. O temaslarımızın niçini de buydu.” ifadesini kullandı.


Çavuşoğlu, atılan adımlardan Rusya’nın da tatmin olduğuna dikkati çekerek şöyleki devam etti:

“Ama mahzurların büsbütün kalkmadığını söylemek lazım. Bunu söylemiş olduğimiz vakit kimileri ‘Rusya’yı mı savunuyorsunuz?’ diyor. Hayır, Rusya’yı savunmuyoruz. Her şeydilk evvel bu bir mutabakat. İkincisi de Ukrayna tahılının sıkıntısız biçimde bilhassa muhtaçlık sahibi ülkelere gidebilmesi için Rusya’nın taleplerinin de mutabakatta olduğu üzere karşılanması gerektiğini söylüyoruz.”

‘Kesinti olmaması için gayretlerimizi sürdüreceğiz’


Yapılan mutabakat ve mutabakata tüm tarafların uyması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Umarım 4 ay daha sonra tekrar uzatılır, 120 gün değil de bir yıl uzatılır. Bu adımlar aslında itimadı artırıcı adımlardır.” değerlendirmesi yaptı.


Çavuşoğlu, esir takası ve Milletlerarası Atom Gücü Ajansı ile Rusya Devlet Atom Gücü Kurumu (Rosatom) yetkililerinin görüşmesi üzere bahislere Türkiye’nin arabuluculuk yaptığını hatırlattı.


Tüm bunların itimat artırıcı adımlar olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “İnşallah tekrar uzatmaya da muhtaçlık kalmaz. bu biçimdea kadar ateşkes olur ve sorunun büsbütün çözülmesi için de müzakereye dönüş olur. Biz bu istikamette de gayretlerimizi ağırlaştırarak sürdüreceğiz.” diye konuştu.


Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla temaslarını sürdüreceğinin altını çizerek “Biz ‘Komşumuz açken tok yatmayalım.’ anlayışıyla bu sürece öncülük ettik. Bundan daha sonra da bu eforlarımızı kesinti olmaması için sürdüreceğiz.” tabirini kullandı.


‘KKTC’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için diğerinden icazet alacak değiliz’


Çavuşoğlu, Polonya’ya füze düşmesine de değinerek “İlk incelemelere göre, bir kaza yaşandığı anlaşılıyor. Doğal derinlemesine incelemeler devam ediyor. Kaza da olsa maalesef devam bir savaşın yansıması. Bir an evvel savaşın sonlandırılması, müzakere masasına dönülmesi her bakımından kıymetli.” diye konuştu.


KKTC’nin TDT’ye ‘gözlemci üye’ bulunmasına yönelik reaksiyonlara ait soruya Çavuşoğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için diğerinden icazet alacak değiliz.” karşılığını verdi.


Çavuşoğlu, reaksiyon gösteren AB’ye ‘Dürüst olun’ daveti yaparak 2004’te Annan Planı’nı kabul eden KKTC’ye kısıtlamaları kaldırma kelamı verildiğini fakat buna riayet edilmediğini hatırlattı.


‘Türk yüzyılı başladı’


“AB’nin ne hakkı var ki TDT’ye müdahale etsin.” diyen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“ABD’ye de bildirimiz şu; hem Türkiye-Yunanistan bağlarında tıpkı vakitte Kıbrıs’ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. İstikrarlı olun ve memleketler arası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan’ın ve Rum kısmının ihlallerine bakın. Birebir biçimde biz, ABD’den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı. ötürüsıyla KKTC’nin TDT’ye üye olmasıyla bir filizin daha ortaya çıktığını, yükseldiğini söyleyebiliriz.

Diğer taraftan ABD’nin, bilhassa AB’nin TDT üyelerine baskı yaptığını da gördük. Hatta tehdit ettiğini de gördük. Çok önemli baskı yaptılar, her bir ülkeye notalar verdiler, mektuplar yazdılar. Fakat şunu unutmasınlar; artık AB yahut ABD, kim olursa olsun bu cins tehditlere boyun eğmeyen bir Türk dünyası var.”


Türk dünyasının birliğinin kimsenin aleyhine olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, “Türk dünyasının birliği, bölgenin istikrarı bakımından değerli, barış bakımından değerli. Gelin iş birliği yapalım. Tehditleri bırakın, iş birliği yapalım, her insanın faydasına adımlar atalım.” dedi.


Çavuşoğlu, tehditlerin Türk dünyasına etkisinin olmadığını vurgulayarak “Gereken adımlar atıldı. Bu bir başlangıç. Adım adım dahası da gelecek inşallah.” diye konuştu.


Ebrard’ın ziyaretinin, 9 yıl daha sonra Dışişleri Bakanı seviyesinde Meksika’dan Türkiye’ye yapılan birinci ziyaret olduğunu belirten Çavuşoğlu, daha evvel ertelenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meksika ziyaretinin gerçekleşmesi için bir arada çalışacaklarını lisana getirdi.


İlişkilerde önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyleki devam etti:

“Meksika, Latin Amerika bölgesinde bizim üçüncü ticaret ortağımız. Kolombiya, Meksika’yı geçmiş. Bizim ticaret hacmimiz geçen yıla bakılırsa artmasına karşın üçüncü sırada lakin bizim 5 milyar dolarlık bir maksadımız var. Bu amaca ulaşmak için biraz çaba sarf etmemiz lazım. Zira potansiyelimizin gerisindeyiz.”

‘Düzensiz göç konusunda deneyim paylaşımını devam ettireceğiz’


Önemli bölgesel ve global mevzuların da toplantıda masaya yatırıldığını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:


“Terörle gayret olsun, sistemsiz göçle uğraş olsun her iki ülke için kıymetli hususları ele aldık. Başta FETÖ olmak üzere terörle çabanın kıymetine de vurgu yaptım. Ülkelerimizin özel pozisyonu niçiniyle sistemsiz göç konusunda deneyim paylaşımını devam ettireceğiz. Bugün bu konuda önümüzdeki periyotta daha yakın iş birliği yapmayı da kararlaştırdık.”


Çavuşoğlu, Meksika’nın BM Güvenlik Kurulu’nun süreksiz üyelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “İçinden geçtiğimiz krizlerle dolu kritik süreçte Meksika üzere kıymetli bir ülkenin BM Güvenlik Kurulu’nda olması değerli.” dedi.


BM Güvenlik Kurulu’nun gündemindeki Libya, Suriye, Somali ve Kıbrıs üzere konularda Ebrard’a bilgi verdiğini aktaran Çavuşoğlu, Ukrayna’daki gelişmeler ve tahıl muahedesine ait perde ardı ayrıntıları paylaştığını da bildirdi.


Meksika’nın Venezuela’da iktidar ile muhalefet içinde yürütülen görüşmelerde değerli rolü bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin de iki tarafla temasları olan bir ülke olarak Meksika’ya elinden gelen dayanağı vereceğini vurguladı.


Çavuşoğlu, Meksika’ya Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’nda muvaffakiyetler dileyerek kelamlarını tamamladı.
 
Üst