Böbrek üstü bezi nedir ne işe yarar Özet ?

bencede

Global Mod
Global Mod
Bobrek ustu bezi (adrenal bezler) vucudumuzun ust bolumunde bulunmaktadr. Adrenal bezler, vucudun cesitli gorevlerini gerceklestirmek icin hormonlar ureten iki kucuk bezdir. Bu hormonlar, vucudun fiziksel, duygusal ve psikolojik islevlerini kontrol etmek icin onemlidir.

Fonksiyonu

Adrenal bezler, vucutta bircok farkl islevi yerine getirmek icin uretilen hormonlara sahiptir. Ornegin, bu bezler stres hormonlar olan adrenalin ve kortizol uretmektedir. Ayrca, bunlar androjenleri ve mineralokortikoidleri de uretebilir. Bu hormonlar, vucutta cesitli islevleri kontrol etmek icin onemlidir.

Adrenalin, vucudun stresli durumlarda kendini savunmasn saglamak icin uretilen bir hormon olarak bilinir. Adrenalin, vucudun kan basncn, kalp atslarn ve nefes alp verme hzn arttrr. Kortizol da, vucudun stresli durumlarda kendini savunmasn saglamak icin uretilen bir hormon olarak bilinir. Kortizol, vucudun kan sekerini, karbonhidrat metabolizmasn ve vucudun anti-enflamatuar mekanizmasn kontrol eder. Ayrca, mineralokortikoidler, vucudun tuz ve su dengesini kontrol etmek icin uretilir. Androjenler ise, erkeklerin penis buyumesini ve cinsel islevlerini kontrol etmek icin uretilir.

Anatomik Yerlesimi ve Islevleri

Bobrek ustu bezler, dort kenardan bobrek cevresinde yer alan iki yuvarlak bezdir. Bunlar, vucudun cesitli islevlerini kontrol etmek icin uretilen hormonlara sahiptir. Adrenal bezler, vucudun cesitli gorevlerini gerceklestirmek icin gerekli olan hormonlar uretmektedir. Bu hormonlar, vucudun fiziksel, duygusal ve psikolojik islevlerini kontrol etmek icin onemlidir.

Kanser Riski

Bobrek ustu bezlerin anormal hucre buyumesi, bobrek ustu bezi kanseri olarak bilinir. Bu tur kanser, erken belirtileri olmadgndan cogu zaman erken tan konulamaz. Ancak, riskin artmasna neden olan faktorler arasnda; yas, genetik yatknlk, ailede bobrek ustu bezi kanseri oykusu, cilt kanserleri, kortizol ureten kortikal adenomlar ve bobrek ustu bezlerin hormon uretiminde anormallikler vardr.
 
Üst