Bakan Bozdağ: Bayana yalnızca ‘kadın’ diyen bir anlayışı hayata geçirdik

Adanali

Active member
Bakan Bozdağ: Bayana yalnızca ‘kadın’ diyen bir anlayışı hayata geçirdik
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı’nca Ankara’da düzenlenen kıymetlendirme toplantısında konuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AK Parti hükümetleri öncesinde bayanların çalışma, eğitim ve öğretim ömründe büyük meseleler yaşadığını vurgulayan Bakan Bozdağ, şunları söylemiş oldu:

“Türkiye bir hukuk devletidir. Anayasamız epeyce açık. Herkes kanun önünde eşittir. Kimseye ayrımcılık ve imtiyaz tanınamaz. hiç bir kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz diye karar bulunmasına karşın Türkiye’de başörtülü bayanlarımız hem ortaöğretimde, tıpkı vakitte yükseköğretimde Anayasanın açık kararına karşın Anayasa Mahkemesi, Yönetim Mahkemesi,
Danıştay kararlarıyla ve yönetim tarafınca şahsen haksız ve hukuka muhalif bir biçimde senelerca zulüm uygulandı. İşte İnsan Hakları Liderimiz bu zulme uğrayan mazlumlardan birisi. Hamdolsun artık vekil ve artık Türkiye’de siyaset yapıyor. 2008 yılında bu haksızlığa son vermek için MHP ile birlikte Anayasa’nın 10 ve 42. unsurlarında değişiklik yaptık. Anayasa Mahkemesi’ne mevzu gdolayıldü. CHP götürdü. Anayasa Mahkemesi 10. ve 42. hususlarda yaptığımız değişikliği yok kararında saydı ve AK Parti’ye de 14 Mart 2008 tarihinde kapatma davası açtı.
Biz bu sıkıntıyı ne vakit açtık? 2013 yılında açtık. Hani kimileri diyor ya ‘Bunları herkes yapabilir’. Daha dün biz bu hususta adım attık diye Anayasa Mahkemesi’ne aleyhine kapatma davası açılmış bir partiyiz. Türkiye, buraya kolay gelmedi. Bugün hamdolsun ortaöğretimde, yükseköğretimde bu biçimde bir ayrımcılık var mı? Yok.”

‘AK Parti ayrımcılığa, eşitsizliğe, haksızlığa, zulme son verdi’

AK Parti’nin ayrımcılığa, eşitsizliğe, haksızlığa, zulme son verdiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, tıpkı özveriyle çalışma hayatındaki soruların da üstesinden gelindiğini kaydetti. Bakan Bozdağ, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Herkes her vatandaş kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. ‘Kamu hizmetlerine girmede de nazaranvin gerektirdiği niteliklerden diğer bir nitelik aranmaz’ der Anayasa. Ben sorarım, Türkiye’de kamu hizmetlerinde rastgele bir Anayasa unsurunda ya da kanunda başı örtülü olmama ya da başı açık olma kaidesi var mıdır? Yoktur. Fakat yıllar yılı bu ülkede başı örtülü bayanları kamu hizmetine girme hakkı da, kamu hizmetlerinde çalışma hakkı da Anayasanın bu açık kararlarına karşın maddelerde da hiç bir mahzur olmamasına karşın mahkeme kararlarıyla ve yönetimin tasarruflarıyla uygulandı. Kaldırdık elhamdülillah. bu biçimde bir haksızlık var mı bugün? Bayanlarımız içinde başı açık, başı örtülü ayrımı kaldı mı? Kamu hizmetine girmede, kamu hizmetinde çalışmada bir haksızlık var mı? Bugün her vazifede kamu hizmetinde hem başı açık bayanlarımız, tıpkı vakitte başı örtülü bayanlarımız çalışmaktadır. Bu büyük bir diğer ıslahat, öbür ihtilaldir. Biz yalnızca maddeleri değiştirmedik. Adımları atmadık. Endişeleri da yendik bu açıdan. Bayanlarımızın başı açık, başı örtülü hepsinin eşit siyaset yapma hakkını hayata geçiren seçilme hakkını tam manasıyla hayata geçiren ve bu manada büyük bir insan hakları ıslahatına imza atan iktidar AK Parti iktidarı, önder Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

‘Çocuk haklarını anayasa unsuru haline getirdik’

AK Parti hükümetleri periyodunda atılan en büyük adımlardan birinin de çocuk hakları alanında olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, “Büyük bir ıslahatın altına burada imza attık ve birinci kere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda çocuk haklarını Anayasa Unsuru haline getirdik. Hepimizin çocukları var, gençlerimiz var. Lakin çocukların haklarına dair Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda bir düzenleme yoktu. Birinci kez çocuk haklarını anayasaya koyan çocuğun üstün faydası için devlete ve kamuya vazife yükleyen büyük bir ıslahatı bir daha biz hayata geçirdik” tabirlerini kullandı.

‘Karı, kız, bakire ve gibisi incitici bir epeyce kavramı Türk hukukundan ayıkladık’

Ceza Kanunu’nda da düzenlemeler yapıldığını aktaran Bakan Bozdağ, “Türk Ceza Kanunu’nda ve başka hukuk mevzuatımız içerisinde bayanlarımızı kendi ortasında ayıran bayan, karı, kız, bakire ve gibisi incitici bir fazlaca kavram vardı. Bir bir bunları Türk hukukundan ayıkladık. Bayana yalnızca bayan diyen bir anlayışı biz yalnızca lafta değil icraatta ve maddelerde hayata geçirdik. Son bir örnek vereceğim. Tecavüze uğrayan bir hanımın ruhsal durumu bozulmuş mu, bozulmamış mı? Yahut bir çocuğun, hiç fark etmez cinsel istismara uğramış birinin, bir de onun için rapor isteniyordu. Ya artık akıl alıyor mu? Cinsel akına uğramış bir çocuk bir bayan psikolojisi bozulmaz mı? İstikrarı bozulmaz mı? Bir de bunun için rapor isteniyor. Şayet bozulmamış derse ceza ona nazaran farklı tayin ediliyor. İnsan onuruyla bağdaşmayan bu ayıptan da elhamdülillah biz kurtardık. Apayrı bir noktaya geldik. Onun için bu noktalarda Türkiye’de en büyük ıslahatlara imza atan tek hükümet var emin olun Atatürk’ten daha sonra AK Parti hükümetidir. Tek önder var, Atatürk’ten daha sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu.

‘Darbecilerin hepsini yargı huzuruna çıkarttık’

Yapılan bir öbür değişikliklerle 12 Eylül 1980 darbecilerinin yargılanmasının önünün açıldığını belirten Bakan Bozdağ, “Düşünün bir Türkiye ki orada darbe yapanlar yargılanamıyor, Anayasa’da pürüz var. Kaldırdık, daha sonra 28 Şubat olmuş onların darbe yapanların yargılanmasına hiç bir mahzur yok lakin bunları yargılamasının önünü açacak bir Meclis iradesi, bir siyasi irade, bir cüret yok. Tayyip Erdoğan yok zira. Ne oldu? 28 Şubat’ı yapanlar yargının önünde hesap verdiler. Türkiye’de her darbe bir geri darbenin sayımı oldu adeta. Darbeleri önlemek için tek bir önlem alınmadı. İşte biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Askeri İç Hizmet Kanunu’nun 35. Unsuru var. Her darbede darbecilerin münasebet gösterdiği unsurdur. Onu değiştirdik ve darbecilerin hepsini yargı huzuruna çıkarttık” dedi.